HöGA KUSTEN STIGEN MED BARN

Höga Kusten Stigen är en fantastiskt vacker stig att vandra med barn. I alla fall med Höga Kusten mått mätt. Höga Kusten Stigen är totalt 2,5 kilometer lång och en ordentligt brant vandring då ni bestiger Skuleberget. Se till att ge er själva ordentligt med tid så kommer ni få en härlig dag tillsammans och minnen för livet. Om ni undrar något kan ni alltid titta in i FriluftsByns Besökscenter, de har svar på det mesta.
Läs mer: FriluftsByns Besökscenter >>

Hur lång tid tar vandringen?
Den totala höjningen är 296 meter så det är såklart en utmaning även för vuxna ben. Se dock till att avsätta tillräckligt med tid för flera pauser. Räkna med att det tar cirka 2-3 timmar till toppen. Då har ni gott om tid att stanna och njuta av utsikten samt ta en liten fikapaus på Litoberget samt bara lägga er ner och vila i blåbärsriset eller ta fram sittunderlaget och vila på snön.

Fira Bergsbestigningen.
Väl på toppen av Skuleberget kan ni njuta av fika, glass och måltider i FriluftsByns Toppstuga. Har ni hämtat ut ett vandringspass i FriluftsByn kan ni byta in det mot ett diplom i FriluftsByns Toppstuga.

VANDRINGSPASS

För att göra vandringen lite mer spännande och för att ibland kunna motivera barn lite extra så kan ni hämta ut vandringspass för barn under 15 år i FriluftsByns Besökscentrum då de håller öppet. I vandringspasset bockar man av en del observationer längst Höga Kusten Stigen och har man fyllt i hela passet kan man byta det mot ett diplom i Toppstugan.

Är besökscentrat inte öppet kan barn som vandrat upp hämta ut diplom i Toppstugan utan att visa vandringspass.
– Vandringspass och Karta >>

 

VI HAR VANDRAT MED BARN

Vill du få tips av andra som vandrat Höga Kusten Stigen med barn? Här fyller vi på med kommentarer från vandare. Har du vandrat Höga Kusten Stigen och vill dela med dig av din upplevelse – maila info@friluftsbyn.se så lägger vi upp bild och text.
Läs mer: Vi har vandrat med Barn >>

ATT BERÄTTA FÖR BARNEN

Varje år går nästan 700 barn vilse i naturen. De flesta gånger hittar man tillbaka ganska snart, men det kan ändå vara bra att påminna barnen om några saker, framförallt om ni ska gå längre sträckor än Höga Kusten-Stigen.
Läs mer: Att berätta för barn innan vandring på Höga Kusten >>

HÖGA KUSTEN FAVORITER FÖR BARN

Höga Kusten är ett eldorado för äventyr för hela familjen. Avstånden mellan äventyren är korta och det finns ofta möjlighet att avbryta om humöret eller vädret slår om.

1. HÖGA KUSTEN STIGEN

Denna mäktiga vandring upp för Skulebergets sydsida är en utmärkt dagsutflykt för hela familjen. Höga Kusten Stigen är 2,5 kilometer lång upp till toppen. Räkna med 2-3 timmar inkl. pauser. Äventyret avslutas i Toppstugan.
Läs mer: Skulebergets Toppstuga >>

2. SKULEVÅFFLA

En sommarklassiker på Höga Kusten är att slå sig ner till världsarvets bästa utsikt och njuta av en våffla. Ni tar er lätt till toppen genom Höga Kusten Stigen eller med Höga Kusten Liften.
Läs mer: FriluftsByns Toppstuga >>
Läs mer: Höga Kusten Liften >>

3. PADDLA KANOT

Kombinera Höga Kusten Stigen med kanot. För bara 100 kr kan ni ge er ut på en timmas kanottur i kvällssolen och spana efter bäver. En upplevelse för hela familjen som lämnar minnen för livet.
Läs mer: Kanot vid Skuleberget >>

För bara 100 kr kan ni avsluta dagen med att paddla ut och spana efter bäver. Minne för livet för hela familjen.
Läs mer: Paddla Kanot vid Skuleberget >>

4. KLÄTTRA VIA FERRATA

För er som vill uppleva en härligt pirrande känsla i magen och väger över 40 kilo så är Via Ferrata på Skulebergets östra sida en härlig upplevelse. Välj mellan fyra svårighetsgrader.
Läs mer: Via Ferrata >>

5. BÅTUTFLYKT TILL ULVÖN

Från Höga Kusten Stigen är det bara två kilometer till Docksta Marina. Under högsäsong avgår här dagsturer till vackra Ulvön. Båtarna avgår strax efter tio och ni är tillbaka strax efter fyra.
Läs mer: Utflykt till Ulvön >>

6. TID FÖR VARANDRA

Kanske det mest populära av alla aktiviteter är att få lite tid för varandra och varandras odelade uppmärksamhet. Varför inte ordna en grillkväll där barnen får vara kockar eller en kreativ förmiddag där ni tillsammans gör konst av vad ni hittar i naturen.
Boka boende på Höga Kusten >>