VANDRA HÖGA KUSTENSTIGEN
– MED YNGRE BARN

VI FÖLJER MED EMIL 5 ÅR OCH ARVID 3 ÅR

Höga Kustens och Sveriges kanske vackraste vyer –  men Höga Kusten Stigen bjuder på så mycket mer, inte minst för unga upptäckare. Vi tar rygg på Emil 5 år och Arvid 3 år på väg upp till toppen av Skuleberget. Med följer även pappa, farbror med kameran och farmor.

Inräknat tre kortare fika-pauser och äventyr såsom trollspaning och gå som olika djur samt titta ut över landskapet och lära oss olika platser i Höga Kusten –  tog vandringen till toppen ganska exakt två och en halv timma för en treåring. 500 meter på 30 minuter inklusive pauser. Ska vi bara ge ett tips så är det att fylla på med lite energi lite då och då, inte minst strax innan sista stigningen – vi stannade och spanade efter djur och åt en frukt, det behövs inte mer för att nå toppen med starka ben och plats för belöning. Snacka om stolta barn! (Och pappa, farbror och farmor)

Ungefär såhär såg vår tur ut inklusive fikastopp och lekar.
Start FriluftsByn – Lilltoppen (Litoberget): 60 minuter
Lilltoppen – Mellantoppen: 60 minuter
Mellantoppen – Stortoppen: 30 minuter

Nedan hittar du en lite längre beskrivning av de olika etapperna

HÖGA KUSTEN STIGEN
– VANDRINGSTIDER MED YNGRE BARN

Vi vandrade: Emil 5 år och Arvid 3 år
Total tid: 4,5 timmar (tur och retur parkering vid FriluftsByn)
Tid upp:
Höga Kusten Stigen 2,5 kilometer – 2,5 timmar inklusive tre fikapauser och lek.
Toppstugan: 60 minuter, fika, njuta av utsikten, toalettbesök
Tid ner: Servicevägen 1,3 km – 60 minuter med en paus och lite åka med på axlarna. 

10:00 – START. Vi ser till att äta en rejäl frukost och ge oss själva tid på morgonen att handla med oss lite fika. Egentligen behövs inte så mycket, vi tar med oss en banan, ett äpple, en smörgås och en snickers per person samt en liter vatten var. De vuxna tog även en liten termos kaffe. Planen är att göra tre mindre fikastopp på vägen upp till toppen där belöning i form av frasiga våfflor och glass väntar. Vi anländer till FriluftsByn klockan 09:30 för att ha gott om tid till att gå på toaletten, titta på kartan och ser oss runt lite i FriluftsByn innan vi ger oss ut. 

10:15 – Skogsgungan. De första 100 meterna längst Höga Kusten Stigen är ganska branta så börja i lugnt tempo. Här har man dock byggt trappor som gör att det är enklare för barn att ta sig upp (Du kan köpa ditt eget trappsteg till dig själv eller varför inte till de små äventyrarna här >>). Vi går i lugnt tempo för att se till att spara energi. Efter den första stigningen kommer du fram till Skogsvaggan som ligger lite dold i skogen. Det här är ett perfekt första mål och en rolig lekplats för yngre vandrare. 

10:30 – Trollskogen. Från skogsgungan följer en helt underbar trollskog där stigen följer Naturreservatsgränsen. Längst denna 300 meter långa sträcka finns pinnar nedstuckna i marken som markerar gränsen till reservatet, men nog kan det också vara stortrollets tandpetare som han lagt ut för att hitta vägen hem. Här ser vi även spår efter stenar som inlandsisen dragit med sig. Hur tjock tror du isen var?

10:40 – Fikahyllan.  Efter ungefär totalt 700 meters vandring lämnar vi skogen och landskapet öppnar upp sig och vi börjar se ut över havet. Intill stigen finns här en perfekt 10 meter lång fikahylla som är utmärkt för ett första litet fikastopp. Vi tar en halv snickers var och dricker lite vatten. Vi har tagit med oss kikare som är toppen om man ska spana efter djur, båtar eller varför inte hästar eller kor. Om man vänder blicken mot klipphällarna ser man isräfflor som skapades när inlandsisen drog fram med stenar som rispade landskapet.   

10:50 – Storstenen. Efter att lämnat trollskogen och fikahyllan kommer den andra stigningen upp till lilltoppen (denna del av berget heter egentligen Litoberget men det är något som bara de som bor här känner till, och du nu också förstås). Strax efter korsningen där stigen delar sig – och är tydligt skyltat – där en del går ner mot Naturum/Via Ferrata och den du ska ta fortsätter uppåt mot Toppen (dit du ska) så hittar du Storstenen som lagts hit av inlandsisen. Hur kan den kommit hit nu igen? Kan man flytta på den?

11:00 – Lilltoppen. Efter ungefär 1,2 kilometer har vi så nått lilltoppen – eller toppen och toppen – vi ser alltid till att stanna ungefär halvvägs upp på förberget (eller Litoberget som det egentligen heter) för att ha energi i benen när vi gör den första lilla toppbestigningen. Härifrån har vi helt makalösa vyer över Höga Kusten och byn Docksta. Vi ser till att stanna ungefär 15 minuter. Spanar efter husbilar och båtar, lär oss namnet på andra bergstoppar där Värnsberget och Fäberget är populära utsiktsberg och ser även hela vägen till Ulvön där man gör surströmming. Kan någon känna lukten? Hur gör man surströmming?

11:45 – Troll och tomteboet. Med ny energi efter fikat på Lilltoppen så går sista biten upp för den första toppen av bara farten. Därefter lämnar stigen de blankspolade klipphällarna och går nedför in i en mindre skog. Detta parti är relativt lättvandrat men visst är det skönt att få vila benen lite hos farmor. Snart kommer vi dock fram till ytterligare en sten som balanserar på mindre stenar och bildar något som ser ut som ett litet bo. Vem är det som bor här? Småtroll eller tomtar? Ja det måste vi reda ut.   

12:00 – Mellantoppen. Redan på väg ner från lilltoppen kan vi skymta Toppstugan om vi tittar mellan träden,  men när vi når Mellantoppen börjar den kännas riktigt nära. Här är det väldigt lätt att vilja skynda på då toppstugan bara är cirka 600 meter bort men här kommer nog det bästa tipset av dem alla. Sätt er ner här en stund och ta en frukt, andra halvan av er Snickers och något att dricka. Ni har gjort av med massor med energi och det här kommer att göra susen när ni ska ta er upp för den sista stigningen. 

12:10 – Sista stigningen. De sista 500 meterna upp mot Skulebergets topp bjuder på helt makalösa vyer. Med lite ny energi i kroppen ger det större möjligheter till helt makalösa bilder. Ett tips om man vill få fina bilder är att en person går lite före för att fånga vyerna, eller går lite på sidan. Vi hade dock fullt upp med att peka ut öar, spana efter fåglar så vi glömde tydligen helt bort att ta bilder så bilderna ovan är från rätt plats men från annan tillfälle. 

12:30 – Toppen. Så når vi tillslut toppen. ”Vi är beeeeeeergsbestiiiiigare” ropas så högt så att det bryter lös ett litet skratt på Toppstugans terrass där andra vandrare som gått upp lite tidigare och några som gått om oss och hejat på sitter och njuter av vyerna. Vi säger hej till några jämnåriga innan vi slår oss ner. Våffla – med jättemycket grädde – är beställningen och leendet är lika stort som utsikten. 

Höga Kustenstigen är en av Höga Kustens mest populära vandringsleder och bjuder på några av Sveriges vackraste vyer. Leden börjar på Skulebergets sydsida, följ skyltar mot FriluftsByn från E4, 500 norr om Docksta. Parkering finns direkt innan FriluftsByn.