VANDRA HÖGA KUSTEN STIGEN

Höga Kusten-Stigen är en ny vandringsled som öppnar den 8:e Juli 2017. Stigen startar vid Skulebergets sydsida och avslutas på toppen av detta mäktiga berg med milsvid utsikt.

Vill du ta en titt på fler vandringar på Höga Kusten, klicka vidare här:

VANDRA PÅ HÖGA KUSTEN:
– Höga Kustens bästa Vandring >>
– Vandra Skuleberget >>
– Vandra Skuleskogen >>

Höga Kusten-Stigen är ett fantastiskt sätt att uppleva världsarvet Höga Kusten.

HÖGA KUSTEN STIGEN

START

Höga Kusten Stigen utgår från FriluftsByn. Parkering kostar 20 kr och går till skötsel och underhåll av parkering och Höga Kusten Stigen. Vid vid FriluftsByns Besökscenter finns toaletter, mer information om Höga Kusten samt en mindre butik.
Läs mer: FriluftsByns Besökscenter >>

HÖGA KUSTEN STIGEN

UPP TILL TOPPEN

Stigen har en brant start men jämnas snart ut. Efter cirka 30 minuter når du Litobergets topp som med sin makalösa utsikt utgör en perfekt fikapaus. Från Litobergets topp har du ungefär 45 minuters vandring till Skulebergets topp. Ett tips är att lägga på en timma och ta det lugnt och njuta av utsikten – det är en makalöst vacker vandring ingen tävling. Barnfamiljer bör lägga på 30 minuter på varje etapp.
Mer info: Vandra med Barn >>

HÖGA KUSTEN STIGEN

PÅ TOPPEN

På toppen kan du slå dig ner i FriluftsByns Toppstuga och njuta av glass, våfflor, fika, lunch och Höga Kustens kanske mäktigaste utsikt. Missa inte att vandra Kalottstigen och upptäck utsiktsplatserna efter ni fyllt på energi.
– Mat och Dryck >>

HÖGA KUSTEN STIGEN

NED FRÅN TOPPEN

Det är lika vackert att vandra Höga Kusten Stigen tillbaka ner för berget då vyerna ändras totalt. Många väljer dock att vandra ner för Skidbacks-stigen (1,3 km) som börjar vid Toppstugan och avslutas vid Linbanans dalstation varifrån det är cirka 600 meter promenad tillbaka till FriluftsByn. Under sommaren 2019 är Höga Kusten Liften stängd för renovering. 

PARKERING

Höga Kusten Stigens parkering ligger direkt innan FriluftsByn på Skulebergets sydsida. Följ skyltar mot FriluftsByn från E4 strax norr om Docksta. Parkering kostar 20 kr och avgiften går till underhåll och skötsel av parkering och Höga Kusten Stigen. Du kan swisha eller betala med kort eller kontant i FriluftsByns Besökscenter. Lägg parkeringsbevis väl synligt i vindrutan. Överträdelse beivras. Camping förbjuden.

VANDRINGSPASS

Gör vandringen till ett större äventyr och köp karta och vandringspass i FriluftsByn för 20 kr. När du visar upp vandringspass i Toppstugan får du diplom för din bergsbestigning.
Vandringspass och diplom >>

TOPPSTUGAN

På toppen av Skuleberget hittar du FriluftsByns Toppstuga med Höga Kustens förmodligen mäktigaste utsikt. Här hittar du fika, lunch, glass och dryck (fullständiga rättigheter).
Mat och Dryck >>

OM SKULEBERGET

Skuleberget är ett av Höga Kustens mest kända landmärken. Inte bara för sina makalösa vyer utan också för sina spår från inlandsisen.
Värt att veta om Skuleberget >>

FLER VANDRINGAR I HÖGA KUSTEN

Höga Kusten erbjuder några av Sveriges bästa vandringsleder.

VANDRA SKULEBERGET >>

Sveriges kanske vackraste vyer. Välj att vandra Berget Runt, Höga Kusten Stigen och Kalottstigen

VANDRA SKULESKOGEN >>

Den legendariska Skuleskogens Nationalpark erbjuder allt från dagsturer till flerdagarsturer.

VANDRA I HÖGA KUSTEN >>

Här hittar du en översikt av de bästa vandringarna i världsarvet Höga Kusten.

UPPLEV MER

Varför inte Kombinera Höga Kusten-Stigen med fler upplevelser kring Skuleberget.

PADDLA KAJAK

Ge dig ut och upplev Höga Kusten ur ett helt nytt perspektiv. En dagstur med kajak är en oförglömlig upplevelse. Endast 650 kr för en heldag.
Läs mer: Kajak på Höga Kusten >>

PADDLA KANOT

Avsluta vandringen med en romantisk lätt äventyrlig kanotpaddling vid Gällstasjön. Endast 100 kr för en timma. En utmärkt aktivitet även för hela familjen.
Läs mer: Kanot vid Skuleberget >>

HÖGA KUSTEN-KVÄLLAR

Om du vandrar Höga Kusten-Stigen på en onsdag under högsäsong så missa inte att boka bord till de populära Höga Kusten Kvällarna på Skulebergets topp. Trubadurer, lokala smaker och spännande gästspel.
Läs mer: Höga Kusten Kvällar >>

Höga Kustenstigen är en av Höga Kustens mest populära vandringsleder och bjuder på några av Sveriges vackraste vyer. Leden börjar på Skulebergets sydsida, följ skyltar mot FriluftsByn från E4, 500 norr om Docksta. Parkering finns direkt innan FriluftsByn.