ATT BERÄTTA FÖR BARNEN INNAN VANDRINGEN

Höga Kusten-Stigen är en utmärkt vandring för hela familjen. Stigen är väl uppmärkt med blå markeringar och det är lätt att hitta. Då du vandrar på blankspolad havsbotten som rest sig hundratals meter är sikten även god vilket gör det lätt att se var barnen är. Men det kan ändå vara bra att berätta för barnen hur de ska agera om de råkar gå vilse.

1. LÄR BARNEN KRAMA ETT TRÄD
Om man går vilse och kommer från varandra är det klokt att inte fortsätta gå. Detta då man riskerar att hamna ännu längre bort från varandra. Därför kan ni berätta för barnen att de kan stanna upp och krama om ett träd om de går vilse. De kan även lära sig hänga upp ryggsäcken synligt. Berätta att vuxna kommer att hitta dem när de kramar trädet, de behöver inte leta efter vuxna. Ett annat sätt att hålla dem sysselsatta är att be dem göra en koja vid trädet som de kramat.

2. LÅT BARNEN BÄRA EN EGEN RYGGSÄCK
Låt barnen få vänja sig med att bära en liten ryggsäck. Lägg i en varm tröja (gärna färgglad) och en smörgås. Det är ofta varmt på dagarna men det kan bli kyligt även på sommarkvällarna. Vintertid är det alltid klokt att ta med en varm tröja för pauser. Smörgåsen och en godisbit ser till att höja energin.

3. GE BARNEN EN VISSELPIPA
Det är aldrig fel att låta barnen ha med en visselpipa. Den hörs ofta längre än rop. Fäst den på ryggsäcken.

BERÄTTA OM DET I LUGN OCH RO
Så, det var tre tips som kan vara värda att tänka på. Låt dock inte detta avskräcka dig från att vandra Höga Kusten-Stigen eller på andra platser i Höga Kusten. Det är bra att barnen vänjer sig att vistas i naturen och gör ingen större grej kring risken att gå vilse. Men det kan vara bra att prata om det i bilen på väg mot Skuleberget.

HÖGA KUSTEN-STIGEN

Höga Kusten-Stigen är en av Sveriges absolut vackraste stigar och ger dig en helt makalös vandring i världsarvet Höga Kusten. Stigen är 2,5 kilometer och går upp för Skulebergets sydsida.

VANDRINGEN

Höga Kusten Stigen utgår från Skulebergets Sydsida vid FriluftsByn och avslutas på Toppen av Skuleberget.
Läs mer: Vandringen >>

VANDRA MED BARN

Höga Kusten Stigen är en utmärkt stig för barn från 5 år. Mycket beror dock på medföljande vuxna.
Läs mer: Vandra med Barn >>

MAT OCH DRYCK

På toppen av Skuleberget väntar belöning i form av våfflor, glass, lättare måltider och dryck.
Läs mer: Mat och Dryck >>

KARTA OCH VANDRINGSPASS

Besök FriluftsByns Reception (10:00 – 16:00) och hämta ut karta och vandringspass för barn under 15 år som sedan byts ut mot diplom på toppen.
Läs mer: Karta och Vandringspass >>

KOLLA IN TIPSEN DU INTE VILL MISSA!

BÄSTA ÄVENTYREN MED BARN PÅ HÖGA KUSTEN

Höga Kusten är som gjort för äventyr med barn. Här hittar du tips på fantastiska familjeäventyr på Höga Kusten.
– Höga Kustens 3-bästa vandringsleder för barn >>
– Höga Kustens bästa äventyr för barnfamiljer >>