HöGA KUSTEN STIGEN MED BARN

Höga Kusten Stigen är Sveriges kanske vackraste stig och ett perfekt utflyktsmål och vandring för dig med barn. Höga Kusten Stigen är totalt 2,5 kilometer lång, från parkeringen till toppen. Väl på toppen rekommenderar vi att du faktiskt tar samma väg tillbaka då vyerna ändras totalt. Vill du gå lite kortare (1,3 km) följer du servicevägen som följer linbanan som just nu är stängd för renovering. Under sommartid kan ni alltid titta in i FriluftsByns Besökscenter, de har svar på det mesta.
Öppettider: FriluftsByns Besökscenter >>

Hur lång tid tar vandringen?
Den totala höjningen är 296 meter så det är såklart en utmaning även för vuxna ben. Se dock till att avsätta tillräckligt med tid för flera pauser. Räkna med att det tar cirka två timmar till toppen och kanske en timma ner. Då har ni gott om tid att stanna och njuta av utsikten samt ta en liten fikapaus på Litoberget samt bara lägga er ner och vila i blåbärsriset eller ta fram sittunderlaget och vila på snön.

Fira Bergsbestigningen.
Väl på toppen av Skuleberget kan ni njuta av fika, glass och måltider i FriluftsByns Toppstuga. Har ni köpt vandringspass i Besökscentret och karta (20 kr) får ni ett ett diplom i FriluftsByns Toppstuga.

Hitta hit
Kör av E4:an 500 meter norr om Docksta med hänvisning ”FriluftsByn”. Parkering finns på höger sida vägen precis innan FriluftsByn. Stigen och vandringen börjar vid parkeringen. 

VANDRINGSPASS

För att göra vandringen lite mer spännande och för att ibland kunna motivera barn lite extra så kan ni köpa ett vandringspass och karta för 20 kr i FriluftsByns Besökscentrum då de håller öppet juni – september. I vandringspasset bockar man av en del observationer längst Höga Kusten Stigen och har man fyllt i hela passet och visar upp det så får man ett diplom i Toppstugan.
– Vandringspass och Karta >>
– Öppettider FriluftsByns Besökscenter >>

 

VI HAR VANDRAT MED BARN

Vill du få tips av andra som vandrat Höga Kusten Stigen med barn? Här fyller vi på med kommentarer från vandare. Har du vandrat Höga Kusten Stigen och vill dela med dig av din upplevelse – maila info@friluftsbyn.se så lägger vi upp bild och text.
Läs mer: Vi har vandrat med Barn >>

ATT BERÄTTA FÖR BARNEN

Varje år går nästan 700 barn vilse i naturen. De flesta gånger hittar man tillbaka ganska snart, men det kan ändå vara bra att påminna barnen om några saker, framförallt om ni ska gå längre sträckor än Höga Kusten-Stigen.
Läs mer: Att berätta för barn innan vandring på Höga Kusten >>

HÖGA KUSTEN HIKE >>

Vill du ta med barnen på ett äventyr för livet får du inte missa Höga Kusten Hike. Ett tre dagar makalöst äventyr genom Höga Kusten som lockar deltagare från hela världen. Såhär säger tidigare delagare: Höga Kusten Hike med barn >>

HÖGA KUSTEN FAVORITER FÖR BARN

Höga Kusten är ett eldorado för äventyr för hela familjen. Avstånden mellan äventyren är korta och det finns ofta möjlighet att avbryta om humöret eller vädret slår om.

1. HÖGA KUSTEN STIGEN

Denna mäktiga vandring upp för Skulebergets sydsida är en utmärkt dagsutflykt för hela familjen. Höga Kusten Stigen är 2,5 kilometer lång upp till toppen. Räkna med 2-3 timmar inkl. pauser. Äventyret avslutas i Toppstugan.
Läs mer: Skulebergets Toppstuga >>

2. SKULEVÅFFLA

En sommarklassiker på Höga Kusten är att slå sig ner till världsarvets bästa utsikt och njuta av en våffla. Ni tar er lätt till toppen genom Höga Kusten Stigen (Höga Kusten Liften är stängd för renovering).
Läs mer: FriluftsByns Toppstuga >>
Läs mer: Höga Kusten Liften >>

3. PADDLA KANOT

Kombinera Höga Kusten Stigen med kanot. För bara 100 kr kan ni ge er ut på en timmas kanottur i kvällssolen och spana efter bäver. En upplevelse för hela familjen som lämnar minnen för livet.
Läs mer: Kanot vid Skuleberget >>

För bara 100 kr kan ni avsluta dagen med att paddla ut och spana efter bäver. Minne för livet för hela familjen.
Läs mer: Paddla Kanot vid Skuleberget >>

4. KLÄTTRA VIA FERRATA

För er som vill uppleva en härligt pirrande känsla i magen och väger över 40 kilo så är Via Ferrata på Skulebergets östra sida en härlig upplevelse. Välj mellan fyra svårighetsgrader.
Läs mer: Via Ferrata >>

5. BÅTUTFLYKT TILL ULVÖN

Från Höga Kusten Stigen är det bara två kilometer till Docksta Marina. Under högsäsong avgår här dagsturer till vackra Ulvön. Båtarna avgår strax efter tio och ni är tillbaka strax efter fyra.
Läs mer: Utflykt till Ulvön >>

6. TID FÖR VARANDRA

Kanske det mest populära av alla aktiviteter är att få lite tid för varandra och varandras odelade uppmärksamhet. Varför inte ordna en grillkväll där barnen får vara kockar eller en kreativ förmiddag där ni tillsammans gör konst av vad ni hittar i naturen.
Boka boende på Höga Kusten >>