”De vykortsliknande scenerna avlöser varandra.” 
SVENSKA DAGBLADET

”Utsikten från Skuleberget är magisk.”  
AFTONBLADET

”Den milsvida utsikten är obeskrivligt många gånger vackrare än jag kunnat föreställa mig.”
EXPRESSEN

VINTERVANDRA
HÖGA KUSTEN STIGEN

Upplev en av Sveriges vackraste vandringsstigar och Höga Kustens mest populära vinterutflykt. Höga Kusten Stigen är ett perfekt dagsäventyr både för vänner och familjen. Räkna med ca 1,5 timmar upp och 1 timma ner för Skuleberget. På toppen kan du slå dig ner och njuta av frasiga våfflor eller kanske något värmande och stärkande.

Höga Kusten Stigen har kallats Sveriges vackraste stig och passar även barn. Se bara till att ha gott om tid för att skapa minnen för livet.

Vintern 2021: Höga Kusten Stigen öppnar Lördag 20:e Februari. Då skottas parkeringarna upp och då öppnar även Toppstugan som håller öppet Lördagar och Söndagar 11:30 – 15:00 till den 4:e April.

OM UTFLYKTEN

Var: Skuleberget, Höga Kusten
Parkering: FriluftsByn
Upp: 2,5 kilometer vandring till toppen.
Ner. Toppstugan – Dalstation – FriluftsByn 1,5 km
OBS: Linbanan öppnar igen våren 2022

VINTERMARKERING

Höga Kusten Stigen är en av få vintermarkerade leder i Höga Kusten. Tack vare markerade käppar kan du lätt hitta även när det är mycket snö.

TIPS FÖR VINTERVANDRINGEN

Du behöver ingen erfarenhet för att vandra Höga Kusten Stigen. Ta bilen och parkera vid FriluftsByn och sedan följer du bara skyltarna och markeringen. Det kan vara en bra idé att ta med en ryggsäck där du tar en varm tröja och en vattenflaska. De allra flesta klär sig för varmt och blir svettiga så då kan du även ta av dig och lägga kläder i ryggsäcken.

START

Höga Kusten Stigen utgår från FriluftsByn på Skulebergets sydsida. Sväng av vid skyltar mot ”FriluftsByn” vid E4 strax norr om Docksta. 

PARKERING

Du kan parkera vid FriluftsByn samt utanför Bygdegården. Respektera boendeparkeringar. Parkering på vintern är kostnadsfri. Sommartid kostar parkering 20 kr.

TILL TOPPEN

Höga Kusten Stigen är totalt 2,5 kilometer och tydligt vintermarkerad. Räkna med en timma till 90 minuter till toppen. Med barn tar det cirka 2 timmar med många pauser. (Vandra med små barn >>).  Ta med sittunderlag så ni kan slå er ner och njuta de makalösa vyerna.

PÅ TOPPEN

Välkommen upp till några av Sveriges vackraste vyer. På toppen kan du slå dig ner i FriluftsByns Toppstuga och njuta av våfflor, fika, lunch Vill du vandra lite mer vandrar du den 900 meter långa Topprundan som har röda markeringar.
– Mat och Dryck >>

NED FRÅN TOPPEN

Några väljer att vandra stigen från Toppstugan ner till Dalstugan (1,2 km) sedan vägen tillbaka till FriluftsByn (400 m). Det tar cirka 30 – 45 minuter. Många väljer även att ta Höga Kusten Stigen tillbaka ner och njuter av vyerna i eftermiddagssolen. 

VINTERSKOR FUNGERAR TOPPEN!

Höga Kusten Stigen är den enda led som vintermarkeras i Höga Kusten vilket gör att den passar de allra flesta då det är lätt att hitta och om du ger dig tillräckligt med tid så klarar även barn den 2,5 kilometer vackra stigen till toppen av Skuleberget. 

Då Höga Kusten Stigen är välbesökt trampas det ner en hård skorpa om det kommer snö vilket gör att du kan vandra Höga Kusten Stigen med vanliga vinterskor. Ska du däremot ge dig ut längst Kalottrundan på toppen eller vandra ut till utsiktsplatserna på toppen av Skuleberget kan det vara bra med snöskor. Stavar kan vara bra om du vill förbättra balansen men inte heller det är nödvändigt.

Räkna med cirka en timma till två timmar upp till toppen, inklusive pauser för foto och lite energi. 

Det fungerar toppen att vandra Höga Kusten Stigen med vanliga vinterskor. Vill du däremot upptäcka egna smultronställen så är det bra att ta med sig eller hyra ett par snöskor.

Klart barnen kan följa med. Se dock till att ge er själva gott om tid för pauser. Räkna med cirka 1,5 – 2 timmar till toppen.

LÅT BARNEN FÖLJA MED!

Höga Kusten Stigen passar även unga äventyrare. Mycket är upp till dig som förälder. Det handlar främst om att hjälpa till att anpassa klädseln så man inte blir för varm och sedan avsätta tillräckligt med tid. 

Höga Kusten Stigen är 2,5 kilometer lång upp till Toppen och om du räknar med 2 timmar har du gott om tid, även för korta fikapauser och för att ta foton. Om du tar den kortare vägen ner så är det cirka 1,5 kilometer ner, det brukar gå rätt fort då ni fått ny energi på toppen så om vi tar i så tar det cirka en timma ner. Ofta går det fortare. 

Tips: Vandra Höga Kusten Stigen med barn >>
Tips: Vandra Höga Kusten Stigen med små barn, Vi följer med Emil 5 år och Arvid 3 år >>

VINTERVANDRA I HÖGA KUSTEN

Höga Kusten Stigen är ett perfekt utflyktsmål och en perfekt vintervandring då stigen tar dig till toppen av världsarvet. Det finns parkeringar, toaletter och en tydligt markerad led och på toppen väntar Toppstugan med makalösa vyer. Vill du läsa mer om vinter- och snöskovandring i Höga Kusten. Kolla in detta.
Vandra med Snöskor i Höga Kusten >>
Vandra med Snöskor i Skuleskogen >>
Vandra med Snöskor på Skuleberget >>

SUGEN PÅ ÄNNU STÖRRE VINTERÄVENTYR?

WINTER HIKE. Europas största vintervandring tillsammans med Sveriges ledande friluftsföretag.
Höga Kusten Winter Hike >>

WINTER TRAIL. Sveriges kanske roligaste, slirigaste och vackraste lopp.
Höga Kusten Winter Trail >>