VANDRA 
HÖGA KUSTEN STIGEN

Höga Kusten Stigen är en av Höga Kustens verkliga höjdpunkter och ett av de främsta besöksmålen i världsarvet. Vandringen passar de flesta och är en perfekt utflykt även för yngre äventyrare.

Promenaden till toppen av Skuleberget tar ungefär en till en och en halv timma. Räkna med två timmar inklusive pauser om du vandrar med yngre barn. Vandringen bjuder på några av Sveriges vackraste vyer och tå toppen hittar du Toppstugan med luncher, fika, glass och fullständiga rättigheter.

OM UTFLYKTEN

Var: Skuleberget, Höga Kusten
Parkering: FriluftsByn >>
Upp: 2,5 kilometer vandring till toppen. 
Ner. Toppstugan – Dalstation – FriluftsByn 1,5 km
OBS: Linbanan öppnar igen våren 2022

TIPS INFÖR VANDRINGEN

Höga Kusten Stigen är en utflykt som passar de allra flesta. Stigen börjar direkt vid FriluftsByn där du även hittar parkeringen. Följ sedan bara blå markering till toppen. Du behöver ingen karta för att hitta rätt. Vill du ha en karta kan du hämta ut eller fota av kartan som du hittar vid FriluftsByns Besökscenter.

START

Kör E4:an och sväng av mot FriluftsByn strax norr om Docksta, på Skulebergets sydsida. Här hittar du även FriluftsByns Besökscenter där du hittar mer information om Höga Kusten.
Läs mer: FriluftsByns Besökscenter >>

PARKERING

Parkering kostar 20 kr och avgiften går till underhåll och skötsel av parkering och Höga Kusten Stigen. Du kan swisha eller betala med kort eller kontant i FriluftsByns Besökscenter.

UPP TILL TOPPEN

Stigen till toppen är 2,5 km. Efter cirka 30 minuter når du Litobergets topp som med sin makalösa utsikt utgör en perfekt första paus. Härifrån har du ungefär 45 minuters vandring till Skulebergets topp. Barnfamiljer bör lägga på 30 minuter på varje etapp.
Mer info: Vandra med Barn >>

PÅ TOPPEN

Väl uppe möts du av en av Sveriges vackraste vyer och världens högsta kustlinje. Slå dig ner i FriluftsByns Toppstuga och njut av glass, våfflor, fika, lunch. Missa inte att vandra Kalottstigen och upptäck utsiktsplatserna efter ni fyllt på energi.
– Mat och Dryck >>

NED FRÅN TOPPEN

De flesta vandrar även Höga Kusten Stigen tillbaka ner då vyerna ändras totalt. Andra väljer att ta Skidbacks-stigen (1,3 km) som börjar vid Toppstugan och avslutas vid Dalstationen varifrån det är 400 m promenad tillbaka till FriluftsByn. Räkna med 45 minuter till en timma att promenera ner.

VANDRA MED BARNEN

Höga Kusten Stigen passar utmärkt att vandra tillsammans med barnen. Se bara till att ta god tid på er. Att vandra med en 3 och 5-åring tar ungefär två timmar inräknat stopp för lite energipåfyllning och foton.

Ta i alla fall en kort paus vid Skogsgungan efter 100 meter då första stigningen är rätt brant samt en lite längre på Litobergets Topp / Lilltoppen efter 1,2 kilometer. 

Tips: Vandra Höga Kusten Stigen med barn >>
Tips: Vandra Höga Kusten Stigen med små barn, Vi följer med Emil 5 år och Arvid 3 år >>

DU KLARAR DET!

Höga Kusten Stigen tar dig upp till toppen av världsarvet höga kustens och världens högsta kustlinje. Stigen är 2,5 kilometer och passar de flesta givet att du ger dig och ditt sällskap tid för att stanna till och njuta av vyerna. Den yngsta som gått själv har varit kring 3 år och den äldsta över 80.

Ett bra mål är att ta sig upp på Litoberget eller Lill-Toppen som den ibland kallas. Då har du kommit 1,3 kilometer och ungefär hälften och redan här är vyerna storslagna och här passar det perfekt med en lite längre paus. 

Vet du att du har problem med knän eller rygg så var försiktig. Då kan det vara klokt att ha som mål att ta sig upp till Litobergets Topp och vara överens om att ni kan vända tillbaka om ni känner för det. 

Höga Kusten-Stigen är ett fantastiskt sätt att uppleva världsarvet Höga Kusten.

KARTA
VANDRA MED BARN
MAT & DRYCK
BOENDE
FLER VANDRINGAR
STARTSIDA SOMMAR